Druženje sa kiparom Vladimirom Herljevićem

U petak 19.05.2017. godine u Gradskoj upravi Grada Bihaća upriličeno je druženje i razgovor sa kiparom Vladimirom Herljevićem. Heljrević je jedan od značajnijih hrvatskih kipara starije generacije a Bišćanima je poznat kao autor skulpture Djevojka sa Une. Domaćini Vladimiru Herljeviću u Gradskoj upravi bili su Savjetnik Gradonačelnika Edin Moranjkić i Predstavnik Gradonačelnika za kulturu Irfan Hošić. Herljević je došao u pratnji uposlenika Gradske galerije, direktora Adnana Dupanovića i Nermina Delića i penzionisanog kulturnog radnika Jusufa Lonića.

Jusuf Lonić (lijevo), Vladimir Herljević (sredina), Edin Moranjkić (desno)

Sa Herljevićem se razgovaralo o mogućem premještanju Djevojke sa Une sa sadašnje lokacije i njenom adekvatnom i stručnom održavanju srednjeročnom i dugoročnom održavanju. Moranjkić se složio kako nova lokacija za Djevojku sa Une treba biti atraktivna i kao takva definirati nove prostorne vrijednosti u bihaćkoj urbanoj sredini. Hošić je naglasio  da je potrebno jačati percepciju plastičkog naslijeđa na prostoru Bihaća kroz edukativne ali i prostorno-urbanističke koncepte a ono što je sačuvano stručno katalogizirati.

Sa predstavnicima Gradske galerije bilo je riječi i ponovnom pokretanju kiparskog simpozija u Bihaću uz nešto strožiju valorizaciju budućih skulptura koje bi se trebale naći u javnom prostoru grada.